slide-5

Važni povijesni lokaliteti često su inspiracija za izlete, a ako Vas put dovede u Karlovačku županiju, ne propustite otići na izlet u Barilović biciklom ili automobilom. Bicikliranje do Barilovića 15 kilometara udaljenog od grada Karlovca pružit će Vam relaksirajuće putovanje uz rijeku Koranu i pogled na cvjetne livade i zelene šume u kojima se usput možete odmoriti u debeloj hladovini. Skrenite s glavne ceste prema šumi Srnjak kod Siče i otkrijte nekadašnje rimske trgovačke putove. Izgubljeni sarkofazi još se nalaze po šumama oko Barilovića.

Malo preko brda krije se Bubijeva jama – rimska nekropola s kostima starima čak 18 stoljeća. Bubijeva jama jedinstven je „spiljski grad mrtvih“ i jedna od pet rimskih spiljskih nekropola u Europi. Arheološki nalazi iz te spilje mogu se vidjeti u Gradskom muzeju Karlovac.
Vodena jama kod Siče poznata je još od davne 1888. godine po turističkim posjetima kočijama iz Karlovca. Još i danas su vidljivi zasigani ostaci baklji za rasvjetu u špilji.

Tisućljetna povijest i netaknuta pitoma priroda barilovićkog kraja privlači posjetitelje iz cijele Hrvatske i inozemstva. Stari grad Barilović koji se postupno obnavlja, sarkofazi iz doba ilirskih plemena Japoda i Kolapijana, pećina Vražića, Mramorna pećina kod Siče, Bubijeva jama, brdo Martinščak i još puno toga spomenici su prošlih vremena koje treba brižno otkrivati i čuvati. Bogate šume, staništa divljači, pozivaju izletnike, ljubitelje prirode i lovce na rekreativnu šetnju ili lov.

U kanjonima krških ljepotica, Korane i Mrežnice, kriju se mnoge tajne i ljepote očuvane prirode koje svojim brojnim sedrenim barijerima, slapovima i bistrom vodom postaju savršena odredišta za pustolove u kanuima ili pak za obične čamce, kupače i ribolovce.

slide-1
galerija-3

Turistička ponuda postaje sve bogatija zahvaljujući uređenju vrijednih povijesnih lokaliteta, kupališta na rijekama koje privlače brojne turiste te otvaranjem novih smještajnih kapaciteta. Na barilovićkom području gosti mogu uživati u privatnim kućama za odmor s pogledom na rijeku Mrežnicu ili Koranu, apartmanima i sobama ili pak drvenim kućicama na drveću koje su proteklih godina postale prava poslastica za avanturiste. Također, Barilović će uskoro dobiti kamp u Donjem Velemeriću tako da će ljubitelji takve vrste odmora moći uživati u pitomoj prirodi uz rijeku Koranu nadomak grada Karlovca i Zagreba.

Krške rijeke samo su djelić blagodati za žitelje kao i za sve posjetitelje. Svaki lovac ili ribolovac, slučajni putnik željan osvježenja u bistroj rijeci ili avanturist u potrazi za adrenalinom uživat će u zelenim vizurama Barilovića. Općina Barilović sve više otkriva svoje adute postajući tako raj za izletnike te će uskoro sigurno zauzeti prepoznatljivo mjesto na turističkoj karti Lijepe naše.