OPĆINA BARILOVIĆ NA OBALI RIJEKE KORANE

Petnaestak kilometara jugozapadno od Karlovca prostire se kraj živopisnih brežuljaka koje oplahuju kristalno bistre vode ljepotica Mrežnice i Korane.
U prošlosti je Barilović bio središte vojnih događanja i glavna brana u obrani od Turaka, o čemu svjedoče ostaci srednjovjekovne utvrde plemićke obitelji Barilović. U Domovinskom ratu ponovno je bio jedna od stožernih točaka obrane Karlovačke županije i cijele Hrvatske. Barilović je tako obilježen svojom ratničkom, vojnom i nadasve junačkom prošlošću.
Oko nekad znamenitog starog grada, čiji se ruševni ostatci i danas uzdižu na stijeni iznad modrozelene Korane, smjestila su se sela prepuna priča, legendi i predaja, narodnih običaja i tradicija.
Stari grad Barilović, sarkofazi iz doba ilirskih plemena Japoda i Kolapijana, pećina Vražića, Mramorna pećina kod Siče, Bubijeva jama, brdo Martinščak čuvaju uspomene na stara vremena, uspomene koje treba uvijek iznova otkrivati i njima se nadahnjivati.

slide-4
slide-3

Barilović je mjesto savršenih uvjeta za život. Krške rijeke samo su djelić blagodati prirode koje ovaj kraj pruža svojim žiteljima kao i posjetiteljima. Brojnim projektima koje provodi Općina Barilović u suradnji s Karlovačkom županijom i ministarstvima Republike Hrvatske nastoji se još više poboljšati uvjete za život mještana. Obnovljene su brojne prometnice na području općine te dječji vrtić i škola kako bi djeci uljepšali boravak u tim ustanovama. Kroz programe potpora za gospodarstvenike i poljoprivrednike cilj je olakšati im rad, ali i potaknuti druge da se počnu baviti tim djelatnostima te da iskoriste blagodati netaknute, plodne prirode i stvaraju ekološke proizvode. Osim toga, brojna poduzeća na području općine Barilović mještanima olakšavaju pronalazak radnih mjesta kako bi ostali u svom kraju i bili u blizini svojih domova.

Turistička ponuda postaje sve bogatija uređenjem vrijednih povijesnih lokaliteta, kupališta na rijekama te otvaranjem novih smještajnih kapaciteta. Tako na barilovićkom području gosti mogu uživati u privatnim kućama za odmor s pogledom na rijeku Koranu ili Mrežnicu, apartmanima i sobama ili pak drvenim kućicama na drveću.

POVIJEST BARILOVIĆA

Barilović je najbogatije mjesto u Karlovačkoj županiji po brojnosti i vrijednosti arheoloških nalaza koji se skrivaju u sjenama krošanja i tek trebaju biti otkriveni. Ostaci srednjovjekovne tvrđave plemićke obitelji Barilović svjedok su važnosti ovog kraja u borbi protiv Turaka, kao i u Domovinskom obrambeno-oslobodilačkom ratu. U svojoj povijesti Barilović nikada nije bio osvojen. Nekadašnji sjaj obrambene utvrde Barilovića danas je skriven u zidinama starog grada s pogledom na modrozelenu bistrinu rijeke Korane.
Stari grad Barilović sagrađen je na stijeni iznad rijeke Korane te iznad središta današnjeg mjesta Barilović. Ime je dobio po svojim vlasnicima, plemenitoj hrvatskoj obitelji Barilović. Arheološka istraživanja utvrdila su da je Stari grad Barilović niknuo u 15. stoljeću, iako brojni nalazi ukazuju na činjenicu da je neki oblik naselja na tom lokalitetu postojao mnogo prije – već za eneolitika i kasnog brončanog doba.

Belaj-1639-Pieron
stari-grad-barilovic

Početkom 17. stoljeća grad je postao dijelom Vojne krajine i tako je promijenio svoju prvobitnu namjenu u vojnu funkciju. Potom, nakon ukidanja Vojne krajine, grad dolazi pod civilnu upravu i u njegove očuvane prostore smještaju se kotarska uprava i škola, dok je ostali dio prepušten zubu vremena. Bombardiranje Starog grada u Drugom svjetskom ratu rezultiralo je konačnim napuštanjem grada i propadanjem njegovih ostataka.
Danas oštećene, ali moćne zidine Barilovića govore o prošlosti ovoga kraja, velikim bitkama i ratovima, vitezovima i junacima. Uzdižući se ponosno iznad modrozelene Korane pozivaju sve prolaznike i avanturiste da dođu uživati u bogatoj povijesti i netaknutoj prirodi Barilovića. Uokolo Starog grada Barilovića građena su naselja u kojima živi tradicija, običaji i ponos na ljepotu prirode barilovićkog kraja.
Zahvaljujući naporima Općine Barilović, Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda intenzivno se radi na istraživanju i obnovi ove važne utvrde koja je registrirana kao kulturno dobro.