Belaj-1639-Pieron

Barilović je najbogatije mjesto u Karlovačkoj županiji po brojnosti i vrijednosti arheoloških nalaza koji se skrivaju u sjenama krošanja i tek trebaju biti otkriveni. Ostaci srednjovjekovne tvrđave plemićke obitelji Barilović svjedok su važnosti ovog kraja u borbi protiv Turaka, kao i u Domovinskom obrambeno-oslobodilačkom ratu. U svojoj povijesti Barilović nikada nije bio osvojen. Nekadašnji sjaj obrambene utvrde Barilovića danas je skriven u zidinama starog grada s pogledom na modrozelenu bistrinu rijeke Korane.

Stari grad Barilović sagrađen je na stijeni iznad rijeke Korane te iznad središta današnjeg mjesta Barilović. Ime je dobio po svojim vlasnicima, plemenitoj hrvatskoj obitelji Barilović. Arheološka istraživanja utvrdila su da je Stari grad Barilović niknuo u 15. stoljeću, iako brojni nalazi ukazuju na činjenicu da je neki oblik naselja na tom lokalitetu postojao mnogo prije – već za eneolitika i kasnog brončanog doba.

Početkom 17. stoljeća grad je postao dijelom Vojne krajine i tako je promijenio svoju prvobitnu namjenu u vojnu funkciju. Potom, nakon ukidanja Vojne krajine, grad dolazi pod civilnu upravu i u njegove očuvane prostore smještaju se kotarska uprava i škola, dok je ostali dio prepušten zubu vremena. Bombardiranje Starog grada u Drugom svjetskom ratu rezultiralo je konačnim napuštanjem grada i propadanjem njegovih ostataka.

Danas oštećene, ali moćne zidine Barilovića govore o prošlosti ovoga kraja, velikim bitkama i ratovima, vitezovima i junacima. Uzdižući se ponosno iznad modrozelene Korane pozivaju sve prolaznike i avanturiste da dođu uživati u bogatoj povijesti i netaknutoj prirodi Barilovića.
Uokolo Starog grada Barilovića građena su naselja u kojima živi tradicija, običaji i ponos na ljepotu prirode barilovićkog kraja.

Zahvaljujući naporima Općine Barilović, Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda intenzivno se radi na istraživanju i obnovi ove važne utvrde koja je registrirana kao kulturno dobro.

stari-grad-barilovic