Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Turizam

TURISTIČKI POTENCIJALI

Barilović – tisućljetna povijest i netaknuta priroda

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPetnaestak kilometara jugozapadno od Karlovca prostire se pitomi barilovićki kraj pitoresknih brežuljaka koje oplakuju kristalno čiste vode kraških ljepotica Mrežnice i Korane.

U prošlosti centar vojnih događanja i glavna brana u obrani od Turaka, o čemu svjedoče ostaci srednjovjekovne tvrđave plemićke obitelji Barilović, u domovinskom ratu ponovno glavna brana Hrvatske i nikad osvojena – prva crta obrane od srpskog agresora.

Oko nekad znamenitog starog grada, čiji se ruševni ostaci i danas uzdižu na stijeni iznad modrozelene Korane, smjestila su se sela skromnih, pobožnih i radišnih ljudi, koji se ponose svojom bogatom poviješću, ljepotom svoga kraja i vjerom u bolji život.

Stari grad Barilović, koji se postupno obnavlja, razvaline utvrde Belaj, sarkofazi iz doba ilirskih plemena Japoda i Kolapijana, Vražića pećina, Mramorna pećina kod Siče, Bubijeva jama, brdo Martinščak i još puno toga, čuvaju uspomenu prošlih vremena i zato ih treba iznova otkrivati.

sa-int1Bogate šume, staništa niske i visoke divljači, pozivaju izletnike, ljubitelje prirode i lovce na rekreativnu šetnju ili lov.

I u kanjonima kraških krasotica, Korane i Mrežnice, kriju se mnoge tajne, ali i ljepote još uvijek netaknute prirode koje svojim brojnim sedrenim barijerima, slapovima i bistrom vodom, postaju savršena odredišta za pustolove u kanuima ili pak za obične čamce, kupače i ribolovce.

Općina Barilović sve više otkriva svoje adute, postajući tako raj za izletnike, te će uskoro sigurno zauzeti prepoznatljivo mjesto na turističkoj karti Hrvatske.